środa, 1 kwietnia 2015

Peanutbutter VS Almoundbutter

Masło orzechowe

Pyszne? Owszem

Zdrowe? Niekoniecznie


Orzeszki ziemne, inaczej fistaszki, (ziemne, bo dojrzewają pod ziemią). Botanicznie należą do tej samej grupy roślin, w której jest groch, fasola, soja. Dlatego fistaszki mają najwięcej białka ze wszystkich orzechów - 25 g/100 g. Ale przypominają orzechy pod względem smaku i ilości tłuszczu.
Wywołują silne reakcje alergiczne.
Afatoksyny zawarte w orzeszkach ziemnych oddziaływują niekorzystnie na florę bakteryjną jelit.
Orzeszki ziemnie charakteryzuja się również przewagą kwasów tłuszczowych Omega 6. Ich zbyt wysoka ilośc przyczynia się do stanów zapalnych w organizmnie.
W naszej diecie porządane są kwasy tłuszczowe Omega 3, bo tych z reguły spożywamy zbyt mało, w przeciwieństwie do Omega 6.
Kupne masła orzechowe bardzo często zawiera utwardzane tłuszcze trans.
Istnieą jedna równie smaczne alternatywy!
Zamień masło z orzeszków ziemniech na MASŁO MIGDAŁOWE.
Migdały 
Migdały w ponad 20% składają się z białka. Są bogatym źródłem magnezu, który chroni przed stresem (270 mg/100 g, tj. 80% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek) i fosforu. Warto też po nie sięgać ze względu na najwyższą wśród orzechów zawartość witaminy B2 i witaminy E - niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania skóry, i opóźniającej procesy starzenia. Tłuszcz w migdałach zawiera wiele jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi. 
Migdały sa bogate w L-argininę, która zwiększa produkcję hormonu wzrostu.
To ze zdjęcia w składzie ma TYLKO migdały.

Zamień Masło z Orzeszków ZIEMNYCH na Masło z 
MIGDAŁÓW.


Kinga YC

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz